Vachtverzorging

Kattentrimsalon

In ons kattenhotel kunt u ook een afspraak voor vachtverzorging maken voor uw kat. Kattentrimmer Ingrid Legué is een ervaren trimster en kattengedragstherapeut, die met veel rust en aandacht de vacht van uw kat kan verzorgen.
Als u vachtverzorging wenst tijdens het verblijf van uw kat, dan krijgt de kat eerst de tijd om rustig te acclimatiseren en pas als de kat helemaal gewend is wordt de vacht gedaan. Maar u kunt ook een afspraak maken als uw kat niet in het kattenhotel verblijft. Voor elke gewenste behandeling kan een afspraak gemaakt worden.

Hieronder kunt u lezen wat een bepaalde standaard behandeling inhoudt. Maar omdat elke kat anders is, wordt vooraf altijd besproken welke behandeling voor uw kat het beste is.

Kattenhotel De Vuursche

Vachtbehandeling

Bij een vachtbehandeling worden alle eventueel aanwezige klitten verwijderd. Indien ze niet met de hand verwijderd kunnen worden, zal er plaatselijk geschoren worden om de kat geen pijn te doen. Daarna zal het teveel aan losse onderwol verwijderd worden. De losse onderwol zijn de haren die overal in je huis ronddwarrelen en op je bank liggen. De losse onderwol die blijft zitten zorgt voor klitten, maar ook voor de haarballen die je kat uitspuugt. Als je kat teveel onderwol oplikt kan dit zelfs tot verstopping leiden en dat is erg gevaarlijk. Klitten zijn pijnlijk en kunnen, als ze niet op tijd verwijderd worden, tot vervilting leiden. Na de behandeling heeft de kat zijn mooie glanzende vacht weer terug en zal zich een stuk prettiger voelen zonder klitten.

Als uw kat veel onderwol heeft, waardoor klitten snel ontstaan, is het aan te raden deze behandeling elke 12 weken te laten doen. Tussentijds is het wel nodig om beginnende kleine klitten zelf op tijd te verwijderen.
Heeft u zelf geen tijd of laat kat het niet toe? Dan is een 6-wekelijkse behandeling de beste keus.

Scheren

Katten die teveel klitten op de huid hebben of vervilt zijn moeten helaas (gedeeltelijk) geschoren worden. Deze katten voelen zich erg onprettig. Klitten zijn pijnlijk. De kat wil niet meer gekamd worden, lopen of liggen kan pijn doen en de kat kan zichzelf ook niet meer onderhouden. Als de klitten niet verwijderd worden, dan gaan deze nog meer aan elkaar klitten en zo raakt de vacht vervilt. Dit is zeer pijnlijk voor de kat, omdat bij elke beweging vilt aan de huid trekt. De huid kan hierdoor zelfs beschadigen en er kunnen infecties ontstaan.

Lukt het uzelf niet om klitten te verwijderen en vervilting te voorkomen? Dan is het verstandig om de kat regelmatig naar de trimsalon te brengen, zodat de vacht niet meer vervilt raakt.

 

  • Kattenhotel De Vuursche

Speciale Zorgbehandeling

Sommige katten hebben speciale zorg nodig. Dit zijn de oudere kat, de zieke kat of de te dikke kat. Deze katten hebben allemaal hulp bij hun vachtverzorging nodig, omdat zij moeite hebben om zichzelf goed te verzorgen. Sommige katten verzorgen zichzelf helemaal niet meer. Het is ook belangrijk om met uw dierenarts contact hierover op te nemen, omdat bepaalde aandoeningen ook zorgen voor een slechte vacht en artrose ervoor zorgt dat de kat bepaalde plekken niet meer kan bereiken omdat het te pijnlijk is. De dierenarts kan hierbij hulp bieden. Als de haren uit elkaar gaan staan en/of wat vettig aanvoelen, dan is dat een teken dat ze extra vachtverzorging nodig hebben. Indien gewenst wordt de kat na de behandeling gewassen en droog geföhnd.

Bij deze katten is het verstandig om elke 6 weken een behandeling te geven, zodat de vacht in goede conditie blijft. Als de vacht erg vet is en de kat vanwege een hoge leeftijd beter niet gewassen kan worden, dan is behandeling met droogshampoo mogelijk.

Natuurlijk kunt u ook terecht voor: Alleen nagels knippen